ERASMUS+ projekts “Iepazīsim mūsu kultūru” (LEOC) mobilitāte Turcijā. “Lai skan! “ meitenes Bolu!

Drukāt
Izveidots Otrdiena, 31 Mai 2022 09:46

Lai skan! - Turcijā

FOTO galerija

Turpinot dalību Erasmus+ projektā “Iepazīsim mūsu kultūru”’, mūsu skolas pārstāvji- vokālā ansambļa ”Lai skan! “meitenes Ance Lote Klodža, Aurēlija Ivanova, Tīna Kotāne, Luīze Hasani un Rasa Estere Ērgle ,kā arī skolotājas  Klinta Kalniņa, Iluta Dundere  un Ingūna Gruntmane no 9.-15.maijam

ciemojās Turcijā, Bolu pilsētā un tikās ar  projekta sadarbības partneriem Turkuvaz koledžā.Projektā vēl piedalījās delegācijas no Portugāles, Bulgārijas, Spānijas . Pēc ilgā ceļa mūsu pirmā pietura bija Stambula, kur palikām pirmo nakti skaistā viesnīcā pilsētas centrā.

Un jau pirmajā vakarā  ar spāņu   draugiem devāmies kopīgās vakariņās.

Otrajā dienā mums bija neliela ekskursija pa Stambulas ievērojamākajām vietām, redzējām ļoti daudz mošejas ar smailajiem tornīšiem un , protams, varējām izbaudīt turku tirgošanās prasmes un daudzos veikalus un tirdzniecības vietas. Pēc tam devāmies uz Bolu ,lai apmestos skaitā SPA viesnīcā kalnos. Bija interesanti dzirdēt, ka  Bolu atrodas citā kontinentā- Āzijā. Un tā mēs no Eiropas iebraucām Āzijā , braucot pār lielu tiltu. Stambulas pilsēta atrodas divos kontinentos.

Trešajā dienā mūs burvīgi uzņēma Turkuvaz koledžas( privāta mācību iestāde, kur vecāki maksā par izglītību) audzēkņi. Apskatījām viņu skolu, kura ir liela , gaiša, ar moderniem kabinetiem. Interesanti, ka viņiem klasēs ir neliels   skolēnu skaits -līdz 15 skolēniem.

Pēc tam bija katras valsts delegācijas prezentācija. Bija jāiepazīstina ar savas valsts tautasdziesmu, tautas deju, jāiemāca rotaļa pārējo valstu delegāciju bērniem. Arī mēs iemācījām latviešu danci ”Pankūkas” un pašas iemācījāmies portugāļu un bulgāru dejas, spāņi un turki rādīja savas teātra izrādes.

 Visu delegāciju dalībnieki jautri iesaistījās deju un rotaļu apgūšanā, tā radot draudzīgu un jautru atmosfēru. Visu šo laiku ,ar skaļiem aplausiem, mūs  atbalstīja Turkuvaz skolas skolēni. Viņi bija sagatavojuši sirsnīgas pašdarinātas dāvanas ciemiņiem- visu delegāciju bērniem.

Dienas otrajā pusē ciemojāmies pie Bolu pilsētas mēra.


Trešajā dienā braucām uz Safranbolu, kur iepazināmies ar seno pilsētu, redzējām kā dzīvoja senāk.


Pusdienojām āra kafejnīcā, izgaršojām turku tradicionālos ēdienus. Vakarā mums bija svinīgas vakariņas, kuras beidzās ar jautrām rotaļām un spēlēm visu delegāciju bērnu pulciņā.


Ceturtajā dienā devāmies uz Ankaru- Turcijas galvaspilsētu, lai apskatītu viņu lepnumu – Kara muzeju. Turki ļoti lepojas ar saviem panākumiem brīvības cīņās. Šis muzejs – monuments pārsteidza ar savu iespaidīgumu un ļoti daudziem apmeklētājiem, kā arī ar brīdi, kad sāka skanēt himna, kad simtiem šīs vietas  apmeklētājiem bija jāstāv miera stājā, nedrīkstēja kustēties .Turcijā uzmanību pievērsa arī tas, ka ļoti daudzās vietās ir milzīgi valsts karogi uz augstiem mastiem.

Arī šis vakars noslēdzās viesnīcā ar draudzīgām rotaļām un dejām, kur  jautri kopīgās dejās iesaistīja visus bērnus spāņu skolotājs Benito- brīnišķīgs dejotājs.

Piektajā dienā devāmies uz Stambulu. Ceļš bija garš, bet ierodoties Stambulā vēl apmeklējām vienu no pasaulē ievērojamākajām vietām- Svētās Sofijas katedrāli- mošeju, kuras vēsture iesniedzas 1500 gadu senā vēsturē, 900 gadus bijusi nozīmīga svētvieta kristiešiem, un 500 gadus musulmaņiem. Šī ēka kļuvusi par vienīgo ēku pasaulē, kas 1500 gadu laikā ir vispilnīgāk saglabājusi sākotnējo konstrukciju un izskatu.

Interesanti, ka ,lai ieietu katedrālē-mošejā, mums visiem bija jānovelk kurpes, grīdu pilnībā klāja skaisti paklāji.

Pēc katedrāles-mošejas apmeklējuma devāmies uz kuģīti, kurš mūs izvizināja pa Bosfora šaurumu, no kura varējām redzēt Stambulas daudzos mošeju tornīšus. Stambula man paliks prātā ar ļoti, ļoti, ļoti daudz cilvēkiem.

Meiteņu domas par šo braucienu- Luīzei patika vērot kā notiek mācības turku bērniem, brauciens ar kuģīti,  mošejas , debesskrāpji, lielie tilti Turcijā, kā arī iegūt jaunus draugus un iemācīties kādu vārdu citā valodā.

Aurēlijai vēl arī patika skaistās un ērtās viesnīcas, Ancei Lotei patika redzēt   citu valstu tradīcijas, iegūt jaunus draugus, peldēties baseinā, iepirkties veikalos. Tīnai patika pagaršot turku ēdienus un iet pastaigās.

Rasai Esterei patika garie braucieni ar autobusu, jo varēja vērot daudzus neredzētus  Turcijas skatus. Patika arī ekskursiju vadītāju stāsti un ,tā kā pirmo reizi dzīvoja viesnīcā, tad arī tas bija kā piedzīvojums.

Bija ļoti patīkami dzirdēt atzinīgus vārdus no citu valstu skolotājiem par mūsu meiteņu labajām angļu valodas zināšanām, viņām nebija problēmu brīvi sarunāties ar citu delegāciju bērniem, bija drošas un atvērtas jebkādai komunikācijai. Tā rezultātā iegūti daudzi jauni draugi.

Jau pa visam drīz ,no 14.jūnija līdz 19. jūnijam, atkal būs priecīgi satikšanās brīži – šoreiz pie mums Valmierā! Visu valstu delegācijas ļoti gaida brīdi, kad varēs iepazīties ar Latviju- Rīgu, Valmieru un ,protams , mūsu skolu!

Paldies mūsu skolas direktoram Viktoram Litauniekam par iespēju mūsu skolai piedalīties šajā interesantajā projektā!

Mūzikas skolotāja, vokālā ansambļa”Lai skan!” vadītāja

Ingūna Gruntmane

Plašāks ieskats par ciemošanos Turcijā- bilžu galerijā!

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator