Pozitīvo pārmaiņu aģenti

Drukāt
Izveidots Otrdiena, 04 Februāris 2020 13:01

 

Valmieras Pārgaujas sākumskola turpmākajos 2 gados piedalīsies kā partnervalsts Erasmus + programmas finansētajā projektā “InNature - Innovations in schools inspired by solutions in nature” (2019-1-PL01-KA201-065655)

Jau projekta nosaukums liecina, ka mūsu skolas saimei būs jālūkojas dabā, proti, kopā ar projekta patneriem no Polijas, Francijas, Maltas, Portugāles un Grieķijas iepazīsim biomīmikrijas zinātni.

Biomīmikriju parasti definē kā ”inovācijas, ko iedvesmojusi daba”, vai arī – kā mācīt no dabas ilgtspējīgas dabas izgudrojumus tehnoloģijas cilvēkiem.

Biomīmikrija ir interdisciplināra zinātne, kurā, lai sasniegtu veiksmīgu rezultātu, piedalās visdažādāko jomu zinātnieki un inženieri: biologi, botāniķi, zoologi, antropologi, fiziķi, elektronikas un robotikas speciālisti, materiālu zinātnes pētnieki un militāro tehnoloģiju pārzinātāji utt.

Spilgtākie biomīmikrijas piemēri.

Koferzivs, par spīti kastei līdzīgai ķermeņa formai, ir teicamas aerodinamikas paraugs. Tā spēj pārvietoties sešu sava ķermeņa garumu attālumā sekundes laikā.

 Koferzivi kā par paraugu izmantojis autoražotājs «Mercedez Benz» un  izstrādājis konceptauto dizainu, kas ļautu samazināt degvielas patēriņu.

Savukārt Āfrikas termīti savos mājokļos izmanto sistēmas mitruma, temperatūras un gaisa apmaiņas regulēšanai, lai nodrošinātu ideālus apstākļus savai barībai – sēnītei, kas aug to mājokļu iekšienē. Arhitekti kopē termītu mājokļos izmantotās idejas, lai radītu ēkas, kurās nav nepieciešama apkure un gaisa kondicionēšana un maksimāli tiek izmantots dabiskais apgaismojums. Pirmā šāda ēka ir «Eastgate» iepirkšanās un ofisu centrs Zimbabves galvaspilsētā Hararē.

Oda dzelonis ir viegli robots, kas padara tā dūrienu upurim nesāpīgu, radot minimālu nervu stimulāciju. Medicīnā tiek ieviestas injekciju adatas, kas izgatavotas pēc oda dzeloņa parauga.

Pašlaik projekta ietvaros ieaistītās skolas un organizācijas pēta biomīmikrijas piemērus, lai pēc tam veidotu 30 aktivitāšu rokasgrāmatu, kas paredzēta lietošanai izglītības iestādēs, tādējādi tiks dota iespēja ikvienam bērnam lūkoties dabā un kļūt par pozitīvo pārmaiņu aģentu pasaulē.

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator