Programmas “Putni un mēs” 2016./2017.m.g. 2.kārta. Dzeltenā cielava

Drukāt
Izveidots Ceturtdiena, 06 Aprīlis 2017 08:50

Dzeltenā cielava ir izvēlēta par 2017.gada putnu.

  Dzeltenā cielava ir cielavu dzimtas dziedātājputns. Tās latīniskais nosaukums ir Motacilla flava.

  Dzeltenā cielava ir gājputns, kas ziemas pavada Āfrikā. Aprīļa vidū viņa ierodas pie mums, bet prom dodas augusta vidū, septembrī.

  Dzeltenās cielavas siluets ir līdzīgs baltajai cielavai, taču tai dominē dzeltenā krāsa - dzeltens vēders un olīvzaļi mugurpuses spārni. Tās ķermeņa garums ir apmēram 17 cm, spārnu izplētums 25 cm.

  Tās dziesma ir ļoti vienkārša, tā nav tik krāšņa kā citiem putniem. Visbiežāk dzelteno cielavu var dzirdēt nevis dziedam, bet gan raidām satraukuma saucienu.

  Dzeltenā cielava ir izteikts kukaiņēdājputns. Putnam ir nepieciešama daudzveidīga kukaiņu fauna, un cielava ēd visdažādākā veida mušiņas. Tā ir pielāgojusies skriešanai pa zālāju. Mušas ķer skrienot, retāk - lidojumā. Kukaiņu daudzveidību arī ietekmējusi zālāju samazināšanās.

  Dzeltenā cielava mājo atklātās ainavās ūdens tuvumā, tai patīk mitras pļavas, purvi un upju krasti ar garu zāli.

  No sausas zāles un sūnām tiek vīta viebnkārša, kausveida ligzda, kas no iekšpuses izklāta ar matiem un dažām spalviņām. Ligzdu būvē mātīte viena pati un tā novietota uz zemes kādā seklā padziļinājumā. Dējumā ir 4 - 6 olas. Perē abi vecāki apmēram 11 - 13 dienas. Arī par putnēniem rūpējas abi vecāki. Jaunie putni izlido 13 - 15 dienu vecumā. Sezonā var būt 1 - 2 perējumi. Dzelteno cielavu vidējais vecums ir 3 gadi, bet garākais zināmais mūžs ir bijis 7 gadi.

  Aicinu iesaistīties programmas 2.kārtā. Informāciju vari sameklēt skolas mājas lapā vai pie klases audzinātājiem.

  Iepazīsties ar informāciju, aizpildi darba lapu. Ja vēlies iegūt papildpunktus, tad atrisini mīklas lapu un izveido aprakstu ar zīmējumu “Putnu skola” un nododi klases audzinātājam. Darbus vari aizpildīt līdz 8.maijam.

Materiālu apkopoja Agnese Neija

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator