Pasaules pārtikas diena

Drukāt
Izveidots Ceturtdiena, 19 Oktobris 2023 20:07

ekoskola

Šonedēl, karjeras nedēļas un ekoskolu izglītības pasākuma "Pasaules pārtikas diena" ietvaros, 3.klašu skolēni pilnveidoja zināšanas par pavāra profesiju un pārtikas atkritumu samazināšanas nepieciešamību.

Pasaules pārtikas diena katru gadu tiek atzīmēta 16. oktobrī, lai veicinātu globālu izpratni un rīcību par pārtikas jomas izaicinājumiem, mazinātu badu un uzsvērtu nepieciešamību nodrošināt veselīgu un videi draudzīgu uzturu visiem.

ekoskola

Lai skatītu vairāk bildes, klikšķinam uz foto

Skolēni interaktīvā nodarbībā noskaidroja pavāra profesijai nepieciešamās prasmes, kāds ir darba apģērbs, darbarīki, darbavieta, bet visinteresantākā diskusija izveidojās par ēdiena cenu sabiedriskajās ēdināšanas iestādēs. Skolēni noskaidroja, kādi izdevumi tiek iekļauti ēdiena cenas noteikšanā. 

Nodarbības noslēgumā klases devās uz skolas ēdnīcu, lai klātienē redzētu, kā strādā pavāri, kā ir aprīkota virtuve, kādas iekārtas tiek izmantotas, lai saražotu lielu daudzumu pārtikas, kā top ēdiens, cik daudz pārtikas produkti tiek iepirkti un, cik daudz izveidojas pārtikas atkritumi vienā dienā.  

Pārtikas atkritumi ir vides, ētiska un arī finansiāla problēma – izmetot pārtiku, mēs piesārņojam vidi, izniekojam resursus un arī – izšķērdējam naudu, kas bija vajadzīga, lai izmesto pārtiku nopirktu.  Vai mēs to varam mainīt? Skolēni atbildēja: "Jā! Liksim uz šķīvja tik, cik varam apēst, iepirkties iesim ar iepriekš sagatavotu sarakstu, ja produktam tuvosies lietošanas beigu termiņš, mēs to izmantosim vai ieliksim saldētavā, vispirms izmantosim tos produktus, kas jau ir mājās, nevis pirksim jaunus..".

Sagatavoja Ilona Jansone

Autortiesības © 2024 Valmieras Pārgaujas sākumskola. Visas tiesības aizsargātas.
Joomla! ir atvērtā koda programmprodukts ar GNU General Public licenci.
Joomla templates 1.7 by Hostgator